Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πεϊνιρλί ποντιακό

Η συνταγή αυτή είναι από τον Πόντο και με λίγη προσοχή γίνεται σχετικά εύκολα. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και σερβίρετε τα ζεστά. Οι δικοί σας θα τα λατρέψουν!

  • Total Time: 45 mins
  • Yield: 6

Υλικά

  • Αλεύρι – 5 φλιτζάνια για όλες τις χρήσεις
  • Βούτυρο – 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • Μαγιά – 2 κουταλιές γλυκού ψιλοκομμένη
  • Γάλα – 2 κουταλιές σούπας χλιαρό
  • Αλάτι – 1 κουταλιές γλυκού
  • Ζάχαρη – 1 κουταλιές γλυκού
  • Αυγά – ασπράδι από 2 τεμ. μέτρια και ένας κρόκος
  • Κιμάς – 500 γραμμάρια αρνίσιος
  • Μαϊντανός – 1 μικρό ματσάκι
  • Κρεμύδι – 1 μέτριο ψιλοκομμένο
  • Βούτυρο – 1 1/2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – λίγο
  • Πιπέρι – λίγο

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Διαλύετε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μία γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μίγμα της μαγιάς, το βούτυρο, δύο από τα αυγά και το αλάτι. Ζυμώνετε, να γίνει απαλή ζύμη, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Τη ζυμώνετε πάλι και τη χωρίζετε σε 6 κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε πεϊνιρλί.
  3. Ετοιμάζετε τη γέμιση:
  4. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κρεμμύδι, να μαλακώσει και να πάρει ελαφρά χρυσό «χρώμα». Προσθέτετε τον κιμά και αλατοπιπερώνετε. Τον αφήνετε να τηγανιστεί σπάζοντας με πιρούνι τους σβόλους του και ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να πάρει «χρώμα» και να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτετε αλατοπίπερο και μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά.
  5. Μοιράζετε τη γέμιση στα πεϊνιρλί. Διπλώνετε προς τα πάνω τις άκρες της ζύμης, για να μη φύγει η γέμιση. Τα αφήνετε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν. Χωρίζετε το τελευταίο αυγό και αλείφετε με τον κρόκο τη ζύμη. βάζετε σε ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα αλείφετε ελαφρά με λίγο λιωμένο βούτυρο και σερβίρετε αμέσως, αν τα θέλετε τραγανά.
  6. Αν τα προτιμάτε μαλακά, τα σκεπάζετε με πετσέτα για περίπου 5 λεπτά και τα σερβίρετε.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 25 mins
  • Category: Μεζέδες
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Greek

Keywords: Πεινιρλι, ποντιακό,