Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πιτάκια με δαμάσκηνα και καρύδια

!ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γραμμάρια βούτυρο σε κύβους 3 κουταλιές σούπας ροδόνερο 4-5 κουτί γάλα Ζάχαρη άχνη !ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 120ml νερό 120 γραμμάρια ζάχαρη 2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη 225 γραμμάρια δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα 175 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα 120 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα,ψιλοκομμένα 50 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης ανάλατα,ψιλοκομμένα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε κύβους
  • 3 κουταλιές σούπας ροδόνερο
  • 45 κουτί γάλα
  • Ζάχαρη άχνη

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 120ml νερό
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 225 γραμμάρια δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα
  • 175 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα
  • 120 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα,ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης ανάλατα,ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μικρό κατσαρολάκι βάζετε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και το νερό. Ανακατεύετε και προσθέτετε τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να εξατμιστούν τα υγρά.
  2. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μπολ αδειάζετε το αλεύρι, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και ανακατεύετε, να γίνουν τρίμματα. Προσθέτετε το ροδόνερο και το γάλα και ζυμώνετε καλά, ώσπου να γίνει απαλή ζύμη. Παίρνετε μπαλάκια από τη ζύμη σε σχήμα καρυδιού και κάνετε με τον αντίχειρα σας μία γούβα στο κέντρο τους.
  3. Βάζετε μέσα 1 κουταλιές γλυκού από τη γέμιση με τους ξηρούς καρπούς και τα δαμάσκηνα και ενώνετε προς τα επάνω τη ζύμη, να κολλήσει καλά και να κλείσει τη γέμιση.
  4. Αραδιάζετε τα πιτάκια σε μεγάλο βουτυρωμένο ταψί και τα πιέζετε με πιρούνι, να πλατύνουν και να γίνουν σχέδια. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά. (Μην τα αφήσετε να ροδίσουν, γιατί, αν πάρουν «χρώμα», η ζύμη θα σκληρύνει). Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
  • Author: Aggela