Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πουτίγκα με ξερά φρούτα

Ένα ιδιαίτερο γλυκό για τα Χριστούγεννα που σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Δεν θα το λέγαμε εύκολο στην παρασκευή του. Είμαστε σίγουροι όμως ότι αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες μας, θα καταφέρετε να χαρίσετε ένα υπέροχο γλυκό σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

  • Total Time: 4 hours 30 mins
  • Yield: 10

Υλικά

  • 1/2 κιλό βούτυρο λιωμένο
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
  • χυμό ενός λεμονιού
  • χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ρούμι
  • 1/2 κιλό ζάχαρη μαύρη
  • 1/2 κιλό ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού σε κομματάκια
  • 1 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
  • 300 γραμμάρια σταφύλι χωρίς κουκούτσια
  • 1 /2 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ξανθιές σταφίδες
  • 2 μήλα σε κυβάκια
  • 200 γραμμάρια φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
  • 100 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρντισμένα
  • 1/2 κουταλιές γλυκού σκόνη μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλιές γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 1/2 κουταλιές γλυκού σκόνη γαρίφαλο
  • 1/2 κουταλιές γλυκού σκόνη κανέλα
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύετε όλα τα υγρά (βούτυρο, αυγά, γάλα, ρούμι, χυμούς λεμονιού, πορτοκαλιού) και ρίχνετε μέσα το ψωμί για να μουσκέψει.
  2. Σε ε’να μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και προσθέτετε τις σταφίδες, τα σταφύλια, τα μήλα και τα φρουί γλασέ. Αναμειγνύετε και τα ρίχνετε στο μπολ με τα υγρά υλικά και το ψωμί.
  3. Αναμειγνύετε όλα μαζί τα μπαχαρικά και το ξύσμα των φρούτων και ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Βουτυρώνετε μια μεγάλη φόρμα ή 2-3 μικρές (ανάλογα με το σερβίρισμα που έχετε προγραμματίσει) και μοιράζετε μέσα το μείγμα.
  5. Ψήνετε την πουτίγκα σε μπεν-μαρί. Τοποθετείτε το μπολ με την πουτίγκα μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί γεμάτο με ζεστό νερό και φροντίζετε να φτάνει η στάθμη του νερού στα 3/4 του ύψους του μπολ.
  6. Ψήνετε την πουτίγκα για 3 ώρες περίπου, στους 180°C. Βγάζετε την πουτίγκα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει. Τη σκεπάζετε με μια λινή πετσέτα και την αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Κατά διαστήματα τη ραντίζετε με μπράντι.
  7. Ζεσταίνετε την πουτίγκα πάλι σε μπεν-μαρί, μέσα σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο για 1 ώρα και τη σερβίρετε ζεστή με κρέμα γάλακτος.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 30 mins
  • Cook Time: 4 hours
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Αγγλική