Πλένετε το μαρούλι και το στραγγίζετε. Κρατάτε τέσσερα φύλλο και ψιλοκόβετε το υπόλοιπα.
Στρώνετε σε μια σαλατιέρα τα ολόκληρα φύλλα από το μαρούλι και κατόπιν τα ψιλοκομμένα. Κόβετε τη μία ντομάτα σε φέτες και τις απλώνετε πάνω στο μαρούλι. Ανάμεσα τους τοποθετείτε το φιλετάκι κομμένο σε κομματάκια, τις ελιές και σκορπίζετε από πάνω τη γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια. Ξεφλουδίζετε τη δεύτερη ντομάτα, την κόβετε σε μικρούς κύβους και την προσθέτετε στη σαλατιέρα.
Χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Προσθέτετε την κάππαρη, ανακατεύετε και σερβίρετε.