Υλικά
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
- 640 γραμμάρια γάλα φρέσκο
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 κουταλιές σούπας κοφτές μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιές γλυκού σόδα
- 200 γραμμάρια γιαούρτι
- λίγο αλάτι
- 2–3 κόκκους μαστίχας
- λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψί
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 5 ποτήρια του νερού νερό
- 1 λεμόνι ολόκληρο κομμένο στη μέση
- 1–2 ξυλάκια κανέλας
- 2 κουταλιές σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση
- Αναμειγνύετε σε μια λεκάνη του δυο τύπους σιμιγδαλιού με το γάλα και το γιαούρτι και αφήνετε 30′ για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Το ανακατεύετε 2-3 φορές. Κατόπιν ρίχνετε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη μαστίχα, την οποία κοπανάτε με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη για να μην κολλάει. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα πολύ καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα μακρόστενο ταψί διαστ. 25×45 εκ. και απλώνετε μέσα το μείγμα. Το ψήνετε στους 175° 45′. Το βγάζετε από το φούρνο το κόβετε μπακλαβαδωτά και το ξαναψήνετε 15′ ακόμη. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι ως εξής: βράζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα 10′-15′. Πρέπει και το σάμαλι και το σιρόπι να είναι καυτά.
Το μυστικό
- Για το τέλειο σιροπιασμένο σάμαλι: ρίχνετε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό σάμαλι και σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα βρεγμένη και πολύ καλά στυμμένη. Μόλις φύγει ο ατμός του σιροπιού αφαιρείτε την πετσέτα και αφήνετε το σάμαλι να στεγνώσει. Το σερβίρετε σκέτο ή με σαντιγί ή με παγωτό.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 105 mins
- Category: Γλυκό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική
Διατροφικά Στοιχεία
- Calories: 402
Keywords: Σάμαλι, πολίτικο,