Βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα να πάρει βράση, ρίχνετε τον τραχανά, λίγο αλάτι και ανακατεύετε για να μη σβολιάσει. Σιγοβράζετε τον τραχανά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το γάλα, το τυρί τριμμένο και συνεχίζετε το βράσιμο για 1/2 ώρα. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, ρίχνετε λίγο χλιαρό νερό.
Βάζετε το Βούτυρο σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά, το προσθέτετε στη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε, πασπαλίζοντας με πιπέρι.