Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 δόση βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- 1 ασπράδι αβγού
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιές σούπας γάλα
Εκτέλεση
- Κοσκινίστε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με τη μαγιά.
- Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, το ασπράδι και την κρέμα γάλακτος.
- Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά).
- Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει.
- Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε ξανά. Με τα 2/3 της ζύμης φτιάξτε τρία ‘κορδόνια’, περίπου 40 εκ.
- Πλέξτε τα κορδόνια και βάλτε την πλεξούδα πάνω σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου.
- Με κόφτη πίτσας (τροχό) σχηματίστε ένα αυλάκι στη μέση. Χτυπήστε τον κρόκο με το νερό και αλείψτε την επιφάνεια. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξτε τρία τσουρέκια 30 εκ. περίπου.
- Τοποθετήστε το μικρότερο πάνω στο μεγαλύτερο. Αλείψτε με αυγό και αφήστε σε ζεστό μέρος να ανέβουν. Βάλτε τα στο φούρνο.
Φούρνος Ηλεκτρικός: 180-200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 90 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτό
- Prep Time: 25 mins
- Cook Time: 90 mins
- Category: Επιδόρπιο
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Greek
Keywords: Τσουρέκι, Χριστουγεννιάτικο