Πατατόψωμο: ένα νόστιμο και χορταστικό ψωμί

πατατόψωμο

Το πατατόψωμο είναι ένα νόστιμο και χορταστικό ψωμί που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Η γλυκιά γεύση των πατατών, συνδυάζεται τέλεια με τη λεπτή κρούστα και την αφράτη ψίχα του ψωμιού, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πατατόψωμο

Φούρνος Ηλεκτρικός: 180 (προθερμασμένος) Υγραερίου: θέση 3 (μη προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 2 ώρες Χρόνος ψησίματος: περίπου 70 λεπτά Βγάζει 2 κομμάτια

  • Total Time: 110 mins
  • Yield: 2

Υλικά

  • 400 γραμμάρια αλευρώδεις πατάτες
  • 150 γραμμάρια ηλιόσπορος καθαρισμένος
  • 1 μήλο
  • 750 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 1/2 κουταλιές σούπας αλάτι
  • 60 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
  • 50 γραμμάρια μαγιά μπίρας
  • 10 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200ml χλιαρό νερό
  • 200ml χλιαρό γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας ηλιόσπορος

Εκτέλεση

  1. Βράστε τις πατάτες περίπου 20 λεπτά. Ξεφλουδίστε τες καυτές και πολτοποιήστε τες αμέσως. Αφήστε να κρυώσουν, Ψήστε τον ηλιόσπορο σε τηγάνι χωρίς λίπος. Ξεφλουδίστε και καθαρίστε το μήλο, κόψτε το σε κομμάτια και τρίψτε το.
  2. Ανακατώστε σε λεκανάκι το αλεύρι με την πατάτα. Προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι. Διαλύατε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη μέσα στο γάλα και αφήστε την 5 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα μαγιάς μέσα στο μείγμα πατάτας, Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμη] ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά).
  3. Ζυμώστε μέσα στο μείγμα το μήλο και τον ηλιόσπορο, Σκεπάστε τη ζύμη και οφήσι τη σε ζεστό μέρος να ανέβει. Πασπαλίστε με αλεύρι, βγάλτε τη στον πάγκο και ζυμώστε τη για λίγο.
  4. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο, βάλτε τη σε δύο φόρμες 30×11 εκ., σκεπάστε και αφήσι τα σε ζεστό μέρος να ανέβουν. Αλείψτε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίστε μ ηλιόσπορο. Βάλτε τις φόρμες στη σχάρα του φούρνου.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 90 mins
  • Category: Μεζέδες
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης