Μια εξαιρετική συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα
PrintΓεμιστή γαλοπούλα
Η γαλοπούλα σύμφωνα με το έθιμο, στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κρέας της είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνες, βούτυρο π.χ βιτάμίνες και μεταλλικά άλατα. Περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά.
- Total Time: 4 hours 30 mins
- Yield: 12
Υλικά
- 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
- 1 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
- κάστανα καθαρισμένα
- 1 φλιτζάνια του καφέ μαύρη σταφίδα
- 1 φλιτζάνια του καφέ κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 1 φλιτζάνια του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
- 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
- 10 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- Μείγμα μελιού για το άλειμμα:
- 1 ποτ. του κρασιού ελαιόλαδο
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
Εκτέλεση
- Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Ρίχνετε τον κιμά και σοτάρετε καλά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να πάρει μια βράση.
- Προσθέτετε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε.
- Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το κονιάκ και τα κάστανα.
- Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
- Ρίχνετε το μαϊντανό. Προσοχή η γέμιση δεν πρέπει να είναι στεγνή. Την αφήνετε να χλιάνει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.
- Ράβετε ερμητικά με βελόνα και κλωστή.
- Βάζετε τη γαλοπούλα στο κέντρο του ταψιού και προσθέτετε 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί και 1 νερό.
- Αλείφετε τη γαλοπούλα με το μείγμα μελιού, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 180°C. Αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά θέλει περίπου 4 1/2 ώρες ψήσιμο.
- Μην παραλείπετε να αλείφετε τη γαλοπούλα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το μείγμα μελιού για να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 4 hours 30 mins
- Category: Κύριο Πιάτο
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Γαλλική