Σφακιανό Χριστόψωμο Χριστουγέννων

Σφακιανό Χριστόψωμο Χριστουγέννων

Η συνταγή για Σφακιανό Χριστόψωμο που σας παρουσιάζουμε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί ο κόσμος επέστρεψε στις πατροπαράδοτες αξίες αφήνοντας σιγά σιγά την μόδα της εποχής.

Είναι γνωστό ότι τα Κρητικά Χριστόψωμα είναι ξακουστά για την παραδοσιακή παρασκευή αλλά και την τραγανή νοστημιά τους. Εσείς απλά ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες μας και χαρίστε νέες παραδοσιακές γεύσεις σε σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Καλά Χριστούγεννα!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Σφακιανό Χριστόψωμο

Ένα υπέροχο Σφακιανό Χριστόψωμο για τα Χριστούγεννα.

  • Total Time: 1 hour 15 minutes
  • Yield: 8

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1 κομματάκι μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
  • 1 1/2 κουταλιές γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
  • 1 κουταλιές γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουταλιές γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουταλιές γλυκού κόλιανδρο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κομματάκια μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
  • 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κουταλιές γλυκού αλάτι
  • 4 καρύδια
  • 1 φλιτζάνια σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό, ρίχνετε το μισό αλεύρι και λίγο λάδι. Δουλεύετε το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει μια λίγο αραιή ζύμη. Τη σκεπάζετε με ζεστές βαμβακερές πετσέτες και την αφήνετε σε ζεστό μέρος.
  2. Βράζετε σε ενάμισι φλιτζάνια νερό το κόλιανδρο με το γλυκάνισο, το σουρώνετε και το αφήνετε να χλιαρύνει. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο λάδι, τον ζωμό από το βρασμένο κόλιανδρο και γλυκάνισο, χυμό πορτοκαλιού και τέλος, το υπόλοιπο αλεύρι, το οποίο έχετε αναμείξει με το μπέικιν πάουντερ.
  3. Ζυμώνετε το μείγμα με γρήγορες και δυνατές κινήσεις (αν το βάλετε στο μίξερ, το δουλεύετε σε μεσαία ταχύτητα). Αν η ζύμη είναι πολύ αραιή, ρίχνετε λίγο αλεύρι παραπάνω. Για να δουλεύετε ευκολότερα, βουτάτε τα χέρια σας κάθε τόσο σε χλιαρό νερό. Όταν αποκτήσετε μια λεία και ομοιογενή ζύμη, τη σκεπάζετε με δύο βαμβακερές πετσέτες και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Χωρίζετε τη ζύμη σε τέταρτα και πλάθετε 4 στρογγυλά χριστόψωμα. Τοποθετείτε στο κέντρο τους από ένα καρύδι και πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι.
  5. Ψήνετε τα ψωμιά μέσα σε δυο λαδωμένες λαμαρίνες 45′ 55′, στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 55 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Calories: 245

Keywords: Χριστόψωμο

 

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης