Λαχανόπιτα ηπειρώτικη νηστίσιμη: νηστεία αλλά με γεύση

λαχανόπιτα Ηπείρου

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μια νηστίσιμη, ηπειρώτικη λαχανόπιτα με αυτήν τη συνταγή. Ακολουθήστε τα βήματα προσεκτικά και θα απολαύσετε ένα νόστιμο και υγιεινό φαγητό.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Λαχανόπιτα ηπειρώτικη νηστήσιμη

Η συνταγή αυτή δεν είναι σχετικά απλή και εύκολη και θέλει σημασία στην λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα όμως θα ικανοποιήσει τόσο εσάς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και με λίγη προσοχή θα καταφέρετε να πετύχετε την συνταγή που σας προτείνουμε. Καλή επιτυχία!

  • Total Time: 1 hour 10 mins
  • Yield: 24

Υλικά

  • 9 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά (ή φύλλα εμπορίου για πίτες)
  • 1 1/2 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
  • 1 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνια άσπρο ρύζι γλασέ ή πλιγούρι
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (προαιρετικά)
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση: αλατίζετε το λάχανο, το καρότο και το μαϊντανό και τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να μαραθούν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αναμιγνύετε με το ρύζι, το σκόρδο, το λεμόνι και πιπέρι. Δοκιμάζετε για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180’. Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνετε μέσα ένα δυο φύλλα. Φροντίζετε τα φύλλα να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και οι άκρες τους να εξέχουν.
  3. Αλείφετε τα δύο πρώτα φύλλα με λάδι. Στρώνετε άλλα δύο από πάνω και λαδώνετε ανάμεσα. Στρώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση και σκεπάζετε με άλλα τρία φύλλα αλειμμένα ενδιάμεσα με λάδι. Στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό. Στρώνετε ένα τελευταίο φύλλο από πάνω, αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς όμως να φτάνετε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
  4. Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 50 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Στο κάτω μέρος μπορείτε να συνδεθείτε και αν σας άρεσε η συνταγή που διαβάσατε, να την βαθμολογείτε. Έτσι μας βοηθάτε να καταλαβαίνουμε ποιες συνταγές μας προτιμάτε και πως μπορούμε να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ακόμη περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης