Λεμονόπιτα με μαρέγκα: μια δροσερή καλοκαιρινή πρόταση

Λεμονόπιτα με μαρέγκα

Η λεμονόπιτα με μαρέγκα, είναι ένα παραδοσιακό αμερικάνικο γλυκό που παρασκευάζεται με λεμόνια και ζύμη κρούστας. Είναι ένα νόστιμο και αρωματικό γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή ως συνοδευτικό του καφέ ή του τσαγιού.

Η λεμονόπιτα είναι ένα πιάτο με πλούσια ιστορία. Εμείς σας δίνουμε μια πιο απλή εκδοχή της. Καλή επιτυχία.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Λεμονόπιτα

Εξαιρετική συνταγή για το καλοκαίρι αλλά και γενικά όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

  • Total Time: 1 hour 45 mins
  • Yield: 8

Υλικά

Για την κρούστα:

  • 1 κατεψυγμένη κρούστα πίτας (βλ. Συνταγή κρούστας πίτας για οδηγίες για να φτιάξετε τη δική σας, χρησιμοποιήστε κρούστα βουτύρου ή βούτυρο και συντομεύστε τη συνταγή κρούστας)

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 5 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 6 κουταλιές της σούπας αραβοσίτου
  • 1 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 1/2 φλιτζάνια νερό
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για τη μαρέγκα:

  • 1 κουταλιά της σούπας αραβοσίτου
  • 1/3 φλιτζάνι κρύο νερό
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ταρτάρ (μπορεί να χρησιμοποιήσει ξίδι αντί για κρέμα ταρτάρ, βλ. Οδηγίες μεθόδου)
  • 1/2 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές σούπας λευκή κοκκοποιημένη ζάχαρη
  • 5 μεγάλα ασπράδια αυγών (θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  1. ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  2. Προ-ψήνετε το κέλυφος πίτας: Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευασμένη κατεψυγμένη κρούστα πίτας, ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για να προ-ψήνετε. Αν χρησιμοποιείτε σπιτική κρούστα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Στερεώστε το παγωμένο κέλυφος πίτας με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε το φύλλο να εκτείνεται πάνω από τις άκρες (θα κάνει βολικές χειρολαβές). Συμπληρώστε τα δύο τρίτα του τρόπου με βάρη πίτας ή ξηρά φασόλια.
  4. Ψήστε για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και τα βάρη πίτας. Τσιμπίστε το κάτω μέρος της κρούστας σε διάφορα σημεία με τα δόντια ενός πιρουνιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη δημιουργία φυσαλίδων στο κάτω μέρος.
  5. Βάλτε το φλοιό πίσω στο φούρνο και ψήστε για 15 λεπτά περισσότερο, ή μέχρι να φρυγανιστεί η κρούστα. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το στην άκρη
  6. Κάντε την κρέμα λεμονιού: Ανακατέψτε τους κρόκους αυγού σε ένα μέτριο μπολ και αφήστε το στην άκρη.
  7. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε 6 κουταλιές της σούπας αραβοσίτου, 1 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνια νερό, και χτυπήστε για να συνδυάσετε. Φέρτε σε βράση σε μέτρια φωτιά, χτυπάτε συνεχώς. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για ένα λεπτό ή δύο έως ότου αρχίσει να πυκνώνει το μείγμα.
  8. Μόλις το μείγμα αραβοσίτου πυκνωθεί καλά (σαν κρέμα από σιτάρι), αφαιρέστε το από τη θερμότητα. Πάρτε μια κουταλιά του μείγματος καλαμποκιού και χτυπήστε το μαζί με τους κτυπημένους κρόκους αυγών για να ζεσταίνετε τους κρόκους. Συνεχίστε να χτυπάτε σε κουταλιές του μείγματος καλαμποκιού μέχρι να χρησιμοποιήσετε περίπου το μισό μίγμα αμύλου αραβοσίτου.
  9. Στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα κρόκου αυγού πίσω στο δοχείο με το άμυλο καλαμποκιού. Το βάζετε, σε μεσαία έως υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς. Μαγειρέψτε 3 έως 4 λεπτά. (Το άμυλο θα κρατήσει τα αυγά σωστά)
  10. Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
  11. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  12. Προετοιμάστε το μίγμα αραβοσίτου για τη μαρέγκα: Σε μια μικρή κατσαρόλα, χτυπήστε ελαφρά μαζί 1 κουταλιά αραβοσίτου και 1/3 φλιτζάνι κρύο νερό μέχρι να διαλυθεί το άμυλο καλαμποκιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και χτυπάμε μέχρις ότου το μείγμα κάνει φυσαλίδες και πυκνώσει. Αφαιρέστε από τη θερμότητα και αφήστε το στην άκρη.
  13. Ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη και την κρέμα ταρτάρ: Ανακατέψτε μαζί το 1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1/4 κουταλάκι του γλυκού ταρτάρ. (Αν δεν έχετε κρέμα ταρτάρου, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λευκού ξιδιού στα ασπράδια αυγών με τη βανίλια στο επόμενο βήμα.)
  14. Κάντε τη μαρέγκα: Τοποθετήστε τα λευκά αυγών και το 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας στο μπολ του μίξερ σας. Ξεκινήστε να χτυπάτε τα λευκά αυγών με χαμηλή ταχύτητα και αυξάνετε σταδιακά τη μέση ταχύτητα.
  15. Μόλις τα λευκά αυγά γίνουν αφρώδη, προσθέστε σιγά-σιγά στη ζάχαρη και την κρέμα, μια κουταλιά κάθε φορά. Χτυπάμε μέχρις ότου τα λευκά αυγά σχηματίζουν μαλακές κορυφές.
  16. Προσθέστε το μείγμα από το άμυλο καλαμποκιού (θα πρέπει να μοιάζει με ένα τζελ) μια κουταλιά κάθε φορά, καθώς συνεχίζετε να χτυπάτε τα ασπράδια αυγών. Αυξήστε την ταχύτητα και συνεχίστε να χτυπάτε έως ότου τα ασπράδια σχηματίζουν δύσκαμπτες κορυφές. Μην υπερβείτε πολύ το χρόνο γιατί η μαρέγκα σας θα είναι κοκκώδης.
  17. Γεμίστε το κέλυφος της πίτας με το γέμισμα: Θερμάνετε ξανά τη φόρμα με την κρούστα λεμονιού μέχρι να ζεσταθεί.
  18. Αφαιρέστε από θερμότητα, απλώστε την γέμιση μέσα στο κέλυφος πίτας που έχει ψηθεί και απλώσετε ομοιόμορφα.
  19. Κορυφή μαρέγκας: Εργαστείτε γρήγορα, χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να απλώσετε το μίγμα μαρέγκας ομοιόμορφα γύρω από την άκρη της πίτας.
  20. Βεβαιωθείτε ότι το μίγμα προσκολλάται στην κρούστα χωρίς κενά. Η κρούστα θα βοηθήσει να καθίσει η μαρέγκα και θα την βοηθήσει να μην συρρικνωθεί.
  21. Συμπληρώστε το κέντρο με περισσότερο μείγμα μαρέγκας. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να δημιουργήσετε κορυφές σε όλη τη μαρέγκα.
  22. Ψήνουμε: Ψήνουμε την πίτα για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς, μέχρις ότου η μαρέγκα πάρει χρυσαφί χρώμα.
  23. Μεταφέρετε σε ράφι και αφήστε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. Αν η πίτα είναι ζεστή όταν την κόβετε, η βάση λεμονιού μπορεί να τρέχει. Για να σταθεροποιήσετε τη βάση, μετά την ψύξη της πίτας, μπορείτε να τοποθετήσετε την πίτα επάνω σε ένα πακέτο ψύξης και να την καλύψετε με μια πετσέτα.
  24. Σερβίρετε την ίδια μέρα.

Notes

TIPS: Τα αυγά είναι πιο εύκολα διαχωρίσιμα όταν είναι κρύα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα ασπράδια των αυγών όταν είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία δωματίου. Διαχωρίστε πρώτα τα αυγά, στη συνέχεια αφήστε τα ασπράδια να κάθονται για λίγο πριν κάνετε τη μαρέγκα. Τα ασπράδια δεν θα κτυπηθούν σωστά εάν έρθουν σε επαφή με οποιοδήποτε λίπος. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι το μπολ και το χτυπητήρι του μίξερ σας είναι απόλυτα καθαρό. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν υπάρχουν κομμάτια κρόκου που έχουν κάνει το δρόμο τους στα ασπράδια αυγών όταν τα διαχωρίσατε.

  • Author: Greekouzina
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 1 hour 30 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Αμερικάνικη

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης