Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια νόστιμη παραλλαγή πίτας, η πίτα μελομακάρονο είναι η ιδανική συνταγή για εσάς. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε μια γευστική και αφράτη πίτα.
PrintΠίτα Μελομακάρονο
Άλλη μια εξαιρετική πρόταση για πίτα μελομακάρονο ή μελομακαρονόπιτα. Ιδιαίτερα γευστική συνταγή. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και καλή επιτυχία. Χρησιμοποιείστε ταψί Νο 34
- Total Time: 1 hour 10 mins
- Yield: 16
Υλικά
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για να αλείψουμε το ταψί
- 1 νεροπότηρο βούτυρο αγελαδινό ή ελαιόλαδο
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- 1 κρασοπότηρο κονιάκ
- 1 κρασοπότηρο αλυσίβα (αν θέλουμε)
- χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιές γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειαστεί (1.300 -1400 γραμμάρια)
για τη γέμιση:
- 1/2 κιλό καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνια τσαγιού σουσάμι ψημένο
- 1 κοφτό κουταλιές γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
για την επιφάνεια:
- 1 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένα καρύδια
για το σιρόπι:
- 2 κρασοπότηρα ζάχαρη
- 2 κρασοπότηρα νερό
- 3/4 τον ποτηριού μέλι
- 1 φλούδα από μανταρίνι
- 5–6 γαρίφαλα άκοπα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά και οαφρατέψουν.
- Προσθέτουμε όλα τα υγρά, τις μυρωδιές, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε και όταν δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμο.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη για μισή ωρίτσα να ησυχάσει και στο μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε το ταψί με λάδι και απλώνουμε με τα χέρια τη μισή ζύμη ομοιόμορφα σαν χοντρό φύλλο.
- Ρίχνουμε πάνω τα υλικά της γέμισης.
- Πάνω σ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα που έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού, απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη. Γυρίζουμε το λαδόχαρτο πάνω στη γέμιση και τραβάμε το λαδόχαρτο για να κλείσει η ζύμη στη θέση της.
- Κόβουμε τη ζύμη όπως μας αρέσει, μπακλαβαδωτά, ορθογώνια, τετραγωνάκια αλλά όχι μεγάλα κομμάτια.
- Το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (για 45′ -1 ώρα). Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού μέχρι να γίνουν ένα μετρίως παχύρρευστο σιρόπι και το περιχύνουμε καυτό πάνω στο χλιαρό μελομακάρονο.
- Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Για να φτιάξουμε την αλισίβα:
- βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι 1 1/2 ποτήρι νερό και 2 κουταλιές σούπας κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα.
- Το βράζουμε σιγανά για λίγο και μετά το ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε με και το αφήνουμε να καθίσει.
- Γέρνουμε προσεκτικά το σκεύος, χωρίς να το κουνήσουμε, σουρώνουμε και παίρνουμε την καθαρή αλισίβα.
- Prep Time: 25 mins
- Cook Time: 45 mins
- Category: Γλυκό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική