Πίτα Μελομακάρονο: μια νόστιμη παραλλαγή με μελομακάρονα

Πίτα μελομακάρονο

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια νόστιμη παραλλαγή πίτας, η πίτα μελομακάρονο είναι η ιδανική συνταγή για εσάς. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε μια γευστική και αφράτη πίτα.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πίτα Μελομακάρονο

Άλλη μια εξαιρετική πρόταση για πίτα μελομακάρονο ή μελομακαρονόπιτα. Ιδιαίτερα γευστική συνταγή. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και καλή επιτυχία. Χρησιμοποιείστε ταψί Νο 34

  • Total Time: 1 hour 10 mins
  • Yield: 16

Υλικά

  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για να αλείψουμε το ταψί
  • 1 νεροπότηρο βούτυρο αγελαδινό ή ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ
  • 1 κρασοπότηρο αλυσίβα (αν θέλουμε)
  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειαστεί (1.300 -1400 γραμμάρια)

για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνια τσαγιού σουσάμι ψημένο
  • 1 κοφτό κουταλιές γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

για την επιφάνεια:

  • 1 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένα καρύδια

για το σιρόπι:

  • 2 κρασοπότηρα ζάχαρη
  • 2 κρασοπότηρα νερό
  • 3/4 τον ποτηριού μέλι
  • 1 φλούδα από μανταρίνι
  • 56 γαρίφαλα άκοπα

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά και οαφρατέψουν. Προσθέτουμε όλα τα υγρά, τις μυρωδιές, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε και όταν δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμο. Σκεπάζουμε τη ζύμη για μισή ωρίτσα να ησυχάσει και στο μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε το ταψί με λάδι και απλώνουμε με τα χέρια τη μισή ζύμη ομοιόμορφα σαν χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε πάνω τα υλικά της γέμισης. Πάνω σ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα που έχει ακριβώς το μέγεθος του ταψιού, απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη. Γυρίζουμε το λαδόχαρτο πάνω στη γέμιση και τραβάμε το λαδόχαρτο για να κλείσει η ζύμη στη θέση της.
  2. Κόβουμε τη ζύμη όπως μας αρέσει, μπακλαβαδωτά, ορθογώνια, τετραγωνάκια αλλά όχι μεγάλα κομμάτια. Το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα (για 45′ -1 ώρα). Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού μέχρι να γίνουν ένα μετρίως παχύρρευστο σιρόπι και το περιχύνουμε καυτό πάνω στο χλιαρό μελομακάρονο. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.

Για να φτιάξουμε την αλισίβα:

  1. βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι 1 1/2 ποτήρι νερό και 2 κουταλιές σούπας κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα. Το βράζουμε σιγανά για λίγο και μετά το ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε με και το αφήνουμε να καθίσει. Γέρνουμε προσεκτικά το σκεύος, χωρίς να το κουνήσουμε, σουρώνουμε και παίρνουμε την καθαρή αλισίβα.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 25 mins
  • Cook Time: 45 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Στο κάτω μέρος μπορείτε να συνδεθείτε και αν σας άρεσε η συνταγή που διαβάσατε, να την βαθμολογείτε. Έτσι μας βοηθάτε να καταλαβαίνουμε ποιες συνταγές μας προτιμάτε και πως μπορούμε να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ακόμη περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης