Σάμαλι Πολίτικο: παραδοσιακή συνταγή με άρωμα από την Πόλη

Σάμαλι Πολίτικο: παραδοσιακή συνταγή με άρωμα από την Πόλη

Ανακαλύψτε τη γεύση και την παράδοση της Κωνσταντινούπολης με αυτήν την παραδοσιακή συνταγή Σάμαλι Πολίτικο. Αυτή η απολαυστική συνταγή θα σας μεταφέρει αμέσως στους γευστικούς δρόμους της Πόλης και θα σας χαρίσει την αίσθηση της παράδοσης και της ζεστασιάς.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και αυθεντικά: σιμιγδάλι ψιλό και χονδρό, φρέσκο γάλα, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα, γιαούρτι, μαστίχα, λίγο αλάτι, βούτυρο και αλεύρι για το ταψί. Αυτά τα υλικά θα συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα απίστευτα νόστιμο σάμαλι.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά απαιτεί λίγη προσοχή. Ανακατεύετε τα συστατικά, αναβαθμίζετε το σιμιγδάλι με την μοναδική γεύση της μαστίχας, και ψήνετε το σάμαλι στο φούρνο. Η απόλαυση του αποτελέσματος αξίζει κάθε στιγμή της προετοιμασίας.

Για να το κάνετε ακόμη πιο ειδικό, προσθέστε ένα λαχταριστό σιρόπι που αγκαλιάζει το σάμαλι με γλυκιά επιστροφή στις γεύσεις της Πόλης.

Ένα μυστικό για το τέλειο σιροπιασμένο σάμαλι: αφού ρίξετε το ζεστό σιρόπι πάνω στο ζεστό σάμαλι, σκεπάστε το ταψί με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήστε το να απορροφήσει το σιρόπι. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα σάμαλι που έχει μια ιδιαίτερη υφή και γεύση.

Σερβίρετε αυτό το Σάμαλι Πολίτικο ζεστό ή κρύο, σκέτο ή με σαντιγί ή ακόμη και με παγωτό. Είναι η τέλεια επιλογή για ένα γλυκό ταξίδι στον κόσμο των ανατολίτικων αρωμάτων. Καλή απόλαυση!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Σάμαλι Πολίτικο

Παραδοσιακή συνταγή σάμαλι από την Πόλη. Πρέπει να δώσετε προσοχή στις οδηγίες αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Καλή επιτυχία.

  • Total Time: 150 mins
  • Yield: 16

Υλικά

  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
  • 640 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 κουταλιές σούπας κοφτές μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιές γλυκού σόδα
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι
  • λίγο αλάτι
  • 23 κόκκους μαστίχας
  • λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψί

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 λεμόνι ολόκληρο κομμένο στη μέση
  • 12 ξυλάκια κανέλας
  • 2 κουταλιές σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύετε σε μια λεκάνη του δυο τύπους σιμιγδαλιού με το γάλα και το γιαούρτι και αφήνετε 30′ για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Το ανακατεύετε 2-3 φορές. Κατόπιν ρίχνετε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη μαστίχα, την οποία κοπανάτε με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη για να μην κολλάει. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα πολύ καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα μακρόστενο ταψί διαστ. 25×45 εκ. και απλώνετε μέσα το μείγμα. Το ψήνετε στους 175° 45′. Το βγάζετε από το φούρνο το κόβετε μπακλαβαδωτά και το ξαναψήνετε 15′ ακόμη. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι ως εξής: βράζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα 10′-15′. Πρέπει και το σάμαλι και το σιρόπι να είναι καυτά.

Το μυστικό

  1. Για το τέλειο σιροπιασμένο σάμαλι: ρίχνετε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό σάμαλι και σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα βρεγμένη και πολύ καλά στυμμένη. Μόλις φύγει ο ατμός του σιροπιού αφαιρείτε την πετσέτα και αφήνετε το σάμαλι να στεγνώσει. Το σερβίρετε σκέτο ή με σαντιγί ή με παγωτό.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 30 mins
  • Cook Time: 105 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Calories: 402

Keywords: Σάμαλι, πολίτικο,

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης