Χοιρινό γιουβέτσι με κριθαράκι, λαχανικά και σάλτσα ντομάτας

Χοιρινό γιουβέτσι

Το χοιρινό γιουβέτσι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται με χοιρινό κρέας, κριθαράκι, λαχανικά και σάλτσα ντομάτας. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό.

Το χοιρινό γιουβέτσι είναι ένα πιάτο με πλούσια ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση, η συνταγή του γιουβετσι ήρθε στην Ελλάδα από τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν κατακτήσει τη χώρα τον 15ο αιώνα. Οι Τούρκοι έφεραν μαζί τους τη δική τους εκδοχή του γιουβετσι, η οποία ήταν φτιαγμένη με αρνί ή κατσίκι. Οι Έλληνες, όμως, αντικατέστησαν το αρνί ή το κατσίκι με χοιρινό, το οποίο είναι πιο εύκολο να βρεθεί στη χώρα.

Το χοιρινό γιουβέτσι παρασκευάζεται συνήθως με χοιρινό κρέας από την πλάτη ή το λαιμό. Το κρέας κόβεται σε μικρά κομμάτια και σοτάρεται σε λάδι με κρεμμύδια και σκόρδο. Στη συνέχεια, προστίθενται τα λαχανικά και το κριθαράκι και το πιάτο ψήνεται σε γάστρα για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και το κριθαράκι να πιει όλο το ζουμί του.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Χοιρινό γιουβέτσι

Η συνταγή αυτή δεν είναι σχετικά απλή και εύκολη και θέλει σημασία στην λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα όμως θα ικανοποιήσει τόσο εσάς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και με λίγη προσοχή θα καταφέρετε να πετύχετε την συνταγή που σας προτείνουμε. Καλή επιτυχία!

  • Total Time: 2 hours 20 mins
  • Yield: 8

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό (σπάλα)
  • 1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 1/2 φλιτζάνια λάδι
  • 1 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε το κρέας, το κόβετε σε μερίδες και το Βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος.
  2. Ρίχνετε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και το σκεπάζετε.
  3. Το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες, προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό. Όταν μαλακώσει το κρέας, ρίχνετε χλιαρό νερό και, μόλις πάρει βράση, προσθέτετε το κριθαράκι. Ρίχνετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε γιο να μην κολλήσει.
  4. Περιχύνετε το κριθαράκι με το βούτυρο και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Πασπαλίζετε με τα τυριά και το ψήνετε, μέχρι να ροδίσει λίγο η επιφάνεια.
  6. Αφήνετε για 2 λεπτά και σερβίρετε.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 2 hours
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Στο κάτω μέρος μπορείτε να συνδεθείτε και αν σας άρεσε η συνταγή που διαβάσατε, να την βαθμολογείτε. Έτσι μας βοηθάτε να καταλαβαίνουμε ποιες συνταγές μας προτιμάτε και πως μπορούμε να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ακόμη περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης