Νουγκά ή μαντολάτο: εύκολο και πεντανόστιμο γλυκό

Νουγκά ή μαντολάτο: εύκολο και πεντανόστιμο γλυκό

Μια εξαιρετική συνταγή για νουγκά με έμφαση στην ευκολία παρασκευής και την ιδιαίτερη γεύση

Το νουγκά, γνωστό και ως μαντολάτο, είναι ένα γλυκό που αποτελεί μέρος της γαστρονομίας πολλών χωρών και έχει αρχαίες ρίζες. Αυτό το γλύκισμα παρασκευάζεται με ζάχαρη, μέλι, ξηρούς καρπούς (συνήθως αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια και μακαντάμια), ασπράδια αυγών και, ορισμένες φορές, ζαχαρωμένα φρούτα. Αυτό το γλυκό έχει μια λαστιχωτή, απαλή υφή και είναι γυαλιστερό με πλούσιο άρωμα.

Η ιστορία του νουγκά χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπου παρασκευάζονταν γλυκά με μέλι και αμύγδαλα. Η τέχνη της παρασκευής του εξαπλώθηκε όταν οι Ρωμαίοι μετέφεραν τις αμυγδαλιές στη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, η γνωστή μορφή του νουγκά που γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην περιοχή Montélimar της Γαλλίας. Από τον 17ο αιώνα και μετά, αυτό το γλυκό έγινε διάσημο και εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, κάθε χώρα έχει τη δική της παραλλαγή, όπως το μαντολάτο στην Ελλάδα, το Torrone στην Ιταλία, το Nougat στη Γαλλία, το Turron στην Ισπανία, και άλλα. Το νουγκά μπορεί να είναι σε δύο βασικές κατηγορίες: λευκό (blanc) και σκούρο (noir). Το σκούρο νουγκά δεν περιέχει ασπράδια αυγών και έχει πιο στερεή υφή.

Αυτό το γλυκό είναι απολαυστικό και έχει ιστορία που μας συνδέει με τις αρχές της γαστρονομίας. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα, σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Νουγκά

Ιδιαίτερα νόστιμο γλυκό αλλά λιγάκι δύσκολο για αρχάριους. Με λίγη προσοχή στις οδηγίες μας θα τα καταφέρετε και θα αποζημιωθείτε για τον κόπο σας. Καλή επιτυχία.

  • Total Time: 25 mins
  • Yield: 12

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια υγρή γλυκόζη
  • 1/2 φλιτζάνια μέλι
  • 1/4 κουταλιές γλυκού αλάτι
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 125 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
  • 60 γραμμάρια αμύγδαλα ψημένα
  • 100 γραμμάρια κερασάκια γλασέ

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνετε μακρόστενο ταψί (28 Χ18 εκ.) και το σκεπάζετε με χαρτί ψησίματος. Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το μέλι,1/4 φλιτζάνια νερό και το αλάτι και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Σιγοβράζετε για 8 λεπτά ή ώσπου το μίγμα να γίνεται σκληρή μπάλα όταν πέφτει σε νερό. Χτυπάτε σε μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα με μιξεράκι χειρός. Αδειάζετε προσεκτικά το 1/4 από το σιρόπι στη μαρέγκα σαν κλωστή και χτυπάτε για 5 λεπτά ή ώσπου η μαρέγκα να γίνει γυαλιστερή και νά σφίξει ακόμα περισσότερο.
  3. Βράζετε το υπόλοιπο σιρόπι για 2 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί ή ώσπου όταν το ρίχνετε από ψηλά με κουτάλι σε κρύο νερό να πέφτει σαν κλωστές. Αδειάζετε σιγά-σιγά στο μίγμα της μαρέγκας, χωρίς σταματήσετε καθόλου να δουλεύετε το μίξερ, ώσπου το μίγμα να γίνει πολύ πηχτό. Προσθέτετε το άρωμα βανίλιας και το βούτυρο και χτυπάτε για 4-5 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα και τα κερασάκι; και ανακατεύετε καλά.
  4. Αδειάζετε το μίγμα στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια με λάμα μαχαιριού ή σπάτουλα. Βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον, ώσπου να πήξει. Το ξεφορμάρετε. Σε επιφάνεια εργασίας και με πολύ κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια. Τυλίγετε το κάθε κομμάτι σε διαφανή μεμβράνη και τα διατηρείτε στο ψυγείο.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 15 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Calories: 397

Keywords: Νουγκά, μαντολάτο,

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης