Μπακλαβάς με καρύδια: Χριστουγεννιάτικος πειρασμός

Μπακλαβάς με καρύδια: Χριστουγεννιάτικος πειρασμός

Ο μπακλαβάς με καρύδια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Η τραγανή βάση και η αρωματική γέμιση με καρύδια θα σας ενθουσιάσουν.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Μπακλαβάς με καρύδια

Μπακλαβάς με καρύδια. Ιδιαίτερα νόστιμο γλυκό αλλά λιγάκι δύσκολο για αρχάριους. Με λίγη προσοχή στις οδηγίες μας θα τα καταφέρετε και θα αποζημιωθείτε για τον κόπο σας. Καλή επιτυχία. Γίνονται: 40 κομμάτια

  • Total Time: 60 mins
  • Yield: 40

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια καρύδια
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 30 φύλλα κρούστας
  • Φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα
  • σιρόπι:
  • 2 1/2 φλ. κρύο νερό
  • 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ανακατεύετε το κρύο νερό με την ζάχαρη, ώσπου να διαλυθεί. Βράζετε για 5 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά ακόμα. (Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν έχει απαλό κίτρινο χρώμα και όταν ρίχνοντας το από ψηλά με κουτάλι πέφτει σαν «κλωστή» χωρίς να κόβεται). Προσθέτετε στο σιρόπι τον χυμό λεμονιού, ανακατεύετε καλά, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
  2. Βάζετε τα καρύδια και τη ζάχαρη σε μίξερ και χτυπάτε, να θρυμματιστούν, χωρίς να γίνουν σκόνη. Αλείφετε ένα ταψί (35 Χ 45 εκ.) με βούτυρο τη βάση και τα πλαϊνά. Στρώνετε 1 φύλλο στο ταψί και το αλείφετε ελαφρά με βούτυρο. Συνεχίζετε να στρώνετε άλλα φύλλα (περίπου 12-15). Ρίχνετε επάνω τη γέμιση και ραντίζετε ελαφρά με νερό, για να κολλήσουν τα επόμενα φύλλα που θα στρώσετε επάνω στη γέμιση.
  3. Χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας απλώνετε ένα-ένα αλείφοντας πάντα με λιωμένο βούτυρο. Κόβετε τις άκρες των φύλλων ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού και αλείφετε την επιφάνεια του μπακλαβά με βούτυρο. Βουτάτε ένα κοφτερό μαχαίρι σε καυτό νερό και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια.
  4. Ψήνετε τον μπακλαβά στον φούρνο για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμα, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά. Χωρίζετε στα κομμάτια που έχετε χαράξει, ως τη βάση του ταψιού πλέον, και περιχύνετε με το κρύο σιρόπι, επιμένοντας στα κοψίματα του γλυκού. Πασπαλίζετε τον μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης και τον αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Κόβετε σε κομμάτια, μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 40 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης