Βαρένικα: Η Ρωσική Συνταγή που Έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι

Βαρένικα: Η Ρωσική Συνταγή που Έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι

Βαρένικα είναι ένα υπέροχο ζυμαρικό έδεσμα ρωσικής προέλευσης, το οποίο έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι πρόσφυγες το 1922-23. Μάθετε πώς να παρασκευάσετε αυτά τα νόστιμα γεμιστά ζυμαρικά, τα οποία μπορούν να σερβιριστούν με βούτυρο για μια γευστική εμπειρία. Αυτή η συνταγή περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία παρασκευής των βαρένικα, από τη ζύμη έως το σερβίρισμα. Ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση και την ιστορία.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Βαρένικα

Ρωσικής προέλευσης ζυμαρικό έδεσμα, το έφεραν στην Ελλάδα οι εκ Ρωσίας πρσερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23.

  • Total Time: 75 mins
  • Yield: 130

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1,5 κουταλιές γλυκού κοφτό αλάτι
  • 800 γραμμάρια ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1/2 κιλό αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Συνταγή για περίπου 120-130 τεμάχια
  2. Σε μια ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, ετοιμάζουμε μια ζύμη τόσο σφιχτή ώστε να ανοίγεται σε φύλλο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
  3. Ανάλογα με το χώρο που έχουμε για το άνοιγμα του φύλλου, παίρνουμε 1/4 ή 1/3 της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο, πάχους 2 περίπου χιλιοστών. Κόβουμε στρογγυλά τεμάχια ζύμης, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερού, πιέζοντας ανάποδα πάνω στο φύλλο. Από τη διάμετρο του ποτηριού, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των τεμαχίων (Μεγάλη διάμετρος λιγότερα, μικρή περισσότερα).
  4. Τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης τα ξαναπλάθουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος. Τα κομμάτια ζύμης που έχουμε κόψει, τα γεμίζουμε με ανθότυρο και τα κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα τοποθετούμε σε μια βαμβακερή πετσέτα και τα σκεπάζουμε για να μη ξεραθούν, μέχρι να τελειώσουμε όλη την παρασκευή. Ανοίγουμε το επόμενο φύλλο κλπ.
  5. Όταν τελειώσει όλη η παρασκευή, ζεσταίνουμε νερό σε μια χύτρα κατά τα 3/4, προσθέτοντας και δύο κουταλάκια αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε 25-30 τεμάχια βαρένικα. Επειδή είναι κρύα τα βαρένικα, σταματάει το νερό να βράζει. Όταν ξαναρχίσει να βράζει, αφήνουμε για 12-15 λεπτά να βράσουν και τα βγάζουμε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση πυρίμαχο (για να μπορούν να ζεσταθούν σε φούρνο μικροκυμάτων αν χρειαστεί). Φροντίζουμε να έχουμε βραστό νερό, για να συμπληρώνουμε στη χύτρα όταν μειώνεται η στάθμη. Συνεχίζουμε μέχρι να ψηθούν όλα τα βαρένικα.
  6. Σε μια μικρή χύτρα ή σε τηγάνι, καίμε το αγελαδινό βούτυρο και περιχύνουμε τα βαρένικα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Notes

ΠΗΓΗ: Μαυρόπουλος Κώστας

  • Author: Aggela
  • Prep Time: 40 λεπτά
  • Cook Time: 35 mins
  • Category: Ορεκτικό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Keywords: Βαρένικα, Πόντος, Ρωσία

ΠΗΓΗ

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης