Πατσάς κοκκινιστός: ένα νόστιμο πιάτο με ιδιαίτερα ωφέλη

Πατσάς κοκκινιστός: ένα νόστιμο πιάτο με ιδιαίτερα ωφέλη

Ο πατσάς είναι ένα φαγητό με τις ρίζες του να φτάνουν στην Αρχαία Ελλάδα.

Η πλούσια θρεπτική αξία που έχει ο πατσάς, σε συνδυασμό με τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες των συστατικών του, το καθιστούν ένα ενδιαφέρον τρόφιμο με δυνητικά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι ορισμένες από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στο πατσά και τα ενδεχόμενα οφέλη τους:

  1. Σελήνιο (Selenium): Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό μέταλλο που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας.
  2. Ψευδάργυρος (Copper): Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμμετέχει σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής κόλλαγης και ελαστίνης, ουσιών που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος και των συνδετικών ιστών.
  3. Ασβέστιο (Calcium) και Μαγνήσιο (Magnesium): Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.
  4. Κολλαγόνο (Collagen): Το κολλαγόνο είναι ένα πρωτεΐνη που αποτελεί σημαντικό συστατικό του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κολλαγόνο μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και των ιστών.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η διατροφή είναι σύνθετη και ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε ένα τρόφιμο για να καλύψουμε τις θρεπτικές μας ανάγκες. Παρόλα αυτά, η συμπερίληψη του πατσά σε μια ποικιλομορφική και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά τρόφιμα και υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πατσάς κοκκινιστός

Ο πατσάς είναι ένα ευχάριστο ζεστό πιάτο που τονώνει και αναζωογονεί το γευστικό μας σύστημα. Ειδικά τον χειμώνα έχει την τιμητική του. Βοηθάει ύστερα από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Με λίγη προσοχή στις οδηγίες μας θα τα καταφέρετε.

  • Total Time: 265 mins
  • Yield: 8

Υλικά

  • 2 κιλά πατσάς μοσχαρίσιος
  • 5 κρεμμύδια (700 γραμμάρια) χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή
  • 700 γραμμάρια ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτές
  • 2 δαφνόφυλλα
  • λίγα ξυλάκια κανέλας
  • 45 γαρίφαλα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 23 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • νερό

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τον πατσά και τον τρίβουμε προσεκτικά με αλάτι και λεμόνι. Στο λεμόνι τον αφήνουμε για αρκετή ώρα. Μετά τον ζεματίζουμε σε αρκετό νερό, το οποίο πετάμε.
  2. Κόβουμε τον πατσά κομμάτια σε ότι μέγεθος θέλουμε.
  3. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πατσά. Διαλύουμε την ντομάτα πελτέ στο κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις φρέσκες ντομάτες, την ντομάτα πελτέ με το κρασί και τόσο νερό ώστε να τα σκεπάσει. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, χωρίς να ξεχνάμε να ανανεώνουμε το νερό, και προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το πιπέρι.
  4. Χρειάζεται πολύ βράσιμο, ίσως και 3 ώρες και 30 λεπτά. 5 λεπτά πριν σβήσουμε την κουζίνα, προσθέτουμε το αλάτι.

Πρέπει να μείνει στο τέλος μια σάλτσα αρκετά πηχτή.

  • Author: Aggela
  • Prep Time: 40 mins
  • Cook Time: 220 mins
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Βράσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Calories: 360

Keywords: Πατσάς, κοκκινιστός,

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης