Βυζαντινός χαλβάς: Παλιά αυθεντική συνταγή για εκλεκτούς

Βυζαντινός χαλβάς: Παλιά αυθεντική συνταγή για εκλεκτούς

Ο βυζαντινός χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Η πλούσια γεύση του και το αρωματικό του άρωμα θα σας ενθουσιάσουν. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι σπάνια και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει. Δοκιμάστε την σήμερα κιόλας!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Βυζαντινός χαλβάς

Σας παρουσιάζουμε ένα καταπληκτικό γλυκό που προέρχεται από γνήσια Βυζαντινή συνταγή. Δώστε λίγη προσοχή στις οδηγίες μας και θα τα καταφέρετε. Καλή Επιτυχία!

  • Total Time: 70 mins
  • Yield: 6

Υλικά

  • 120 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
  • 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνια φουντούκια ψημένα και κοπανισμένα
  • 2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνια αμύγδαλα σε κομμάτια για τη διακόσμηση
  • 1/2 φλιτζάνια φουντούκια ψημένα και κοπανισμένα για τη διακόσμηση
  • Στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρ.)

ΣΙΡΟΠΙ

  • 1 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκια κανέλας
  • 3 κουταλιές γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/3 φλιτζάνια χυμός λεμονιού
  • 3 1/2 φλιτζάνια ροδόνερο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210 βαθμούς.
  2. Βουτυρώνετε τετράγωνο ταψί (23 εκ. πλευρά) και σκεπάζετε τη βάση με χαρτί ψησίματος.
  3. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, τα φουντούκια και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε μέσα τα αυγά, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε, να ενωθούν τα υλικά.
  4. Αδειάζετε στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε για 20 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί ως το κέντρο. Το αφήνετε στο ταψί.

Ετοιμάζετε το σιρόπι:

  1. Βάζετε τη ζάχαρη, τα ξυλαράκια κανέλας και 3 1/2 φλιτζάνια νερό σε κατσαρολάκι. Ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία και βράζετε γρήγορα για 5 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Αδειάζετε το σιρόπι σε μεζούρα και ρίχνετε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα το μισό. Βράζετε για 15-20 λεπτά ή ώσπου να πήξει και να γίνει 3/4 του φλιτζάνια περίπου. Ανακατεύετε με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  3. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το ροδόνερο στο σιρόπι που έχετε κρατήσει στην άκρη και περιχύνετε με τον χαλβά στο ταψί. Μόλις «τραβήξει» το σιρόπι, κόβετε σε κομμάτια και μεταφέρετε σε πιατέλα.
  4. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και τα σκορπάτε επάνω στον χαλβά.
  5. Περιχύνετε με το πηχτό σιρόπι, σκορπάτε φλούδες πορτοκαλιού ψιλοκομμένες και αφήνετε να «σταθεί» για 30 λεπτά πριν τον σερβίρετε μαζί με στραγγιστό γιαούρτι, αν θέλετε.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 25 mins
  • Cook Time: 45 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Keywords: Βυζαντινός

 

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης