Το κυδώνι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, μαγειρεμένο ή ως γλυκό. Το γλυκό κυδώνι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που φτιάχνεται από κυδώνια, ζάχαρη, νερό και διάφορα μπαχαρικά.
Σε αυτή τη συνταγή, το κυδώνι βράζεται σε σιρόπι ζάχαρης με μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο και αστεροειδής γλυκάνισο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα που είναι ιδανικό για το χειμώνα.
PrintΚυδώνι γλυκό κουταλιού
Το κυδώνι γνωστό φρούτο για τις βιταμίνες και το αντιοξειδωτικό χαρακτήρα του. Σκεφτήκαμε και φτιάξαμε Φθινοπωρινό γλυκό του κουταλιού κυδώνι. Μια ιδιαίτερα νόστιμη και θρεπτική συνάμα συνταγή τόσο για σας όσο και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
- Total Time: 2 hours 20 mins
- Yield: 30
Υλικά
- 5 κιλά κυδώνια
- ανάλογη ζάχαρη
- χυμό 2 λεμονιών
- 2 λεμόνια σε φέτες
- νερό
- λίγα γαρίφαλα
- λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψημένα
- λίγα φύλλα αρμπαρόριζας
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια και τους βγάζουμε τα κουκούτσια. Τις φλούδες και τα κουκούτσια τα βάζουμε να βράσουν με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει. Τα καθαρά κομμάτια κυδωνιού τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε κρύο νερό με φέτες λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
- Βράζουμε τα κουκούτσια και τις φλούδες για 15-20 λεπτά για να χρησιμοποιήσουμε το ζουμί τους. Ζυγίζουμε το καθαρό κυδώνι. Καθαρισμένα τελείως τα κυδώνια, θα μας βγουν περίπου 3 1/2 κιλά. Όσο κυδώνι μάς βγει καθαρό το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ακριβώς την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη.
- Από το ζουμί που έχει βράσει και αφού το σουρώσουμε, υπολογίζουμε περίπου για κάθε κιλό καθαρό κυδώνι 2/3 ενός ποτηριού του νερού ζουμί.
- Τα βάζουμε όλα στην κατσαρόλα μαζί με λίγα γαρίφαλα και τα βράζουμε για 40-50 λεπτά. 5 λεπτά πριν τα σβήσουμε ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και την αρμπαρόριζα.
- Από το σιρόπι που θα βάλουμε σε ένα πιατελάκι να κρυώσει, θα καταλάβουμε αν το γλυκό είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 120 mins
- Category: Γλυκό
- Method: Βράσιμο
- Cuisine: Ελληνική