Βραστές αγκινάρες με σάλτσα Ολαντέζ: Μια εξαιρετική πρόταση

Βραστές αγκινάρες με σάλτσα Ολαντέζ: Μια εξαιρετική πρόταση

Μια εξαιρετική πρόταση συνταγής με βραστές αγκινάρες και σάλτσα Ολαντέζ

Οι βραστές αγκινάρες που συνοδεύονται γευστικά από την υπέροχη σάλτσα Ολαντέζ, είναι ένα υπέροχο σνακ για όλες τις ώρες. Παρακάτω θα σας δώσουμε και μερικές πληροφορίες για την σάλτσα αυτή που είναι “το καμάρι” μερικών γνωστών σεφ που παρέλασαν και από την ελληνική τηλεόραση στις γνωστές μαγειρικές εκπομπές.

Η σάλτσα Ολλαντέζ (Hollandaise) αποτελεί μία από τις πέντε βασικές σάλτσες της Γαλλικής κουζίνας, σύμφωνα με την κατάταξη του διάσημου σεφ Auguste Escoffier στο Guide Culinaire. Αυτή η σάλτσα είναι ένα υπέροχο γαλάκτωμα που προκύπτει από τον συνδυασμό αυγού, βουτύρου, λεμονιού και ξιδιού, όλα αυτά χάρη στον μαγικό χοντροκομμένο χτύπημα. Αν μιλήσουμε με λίγο πιο χημικούς όρους, αυτό το εκπληκτικό γαστρονομικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει πρωτεΐνες, λίπος και οξέα, και η συνδυασμένη αυτή πλούσια σύνθεση δημιουργεί μία εκπληκτική γεύση που συνδυάζεται ιδανικά με πολλά πιάτα. Ανάμεσά τους, τα αυγά Benedict απολαμβάνουν την πλούσια αυτή σάλτσα, κάνοντας το πιάτο ακόμα πιο νόστιμο.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Βραστές αγκινάρες με σάλτσα Ολαντέζ

Βραστές αγκινάρες με σάλτσα Ολαντέζ. Μια νέα συνταγή που περιέχει 4 μερίδες από 390 θερμίδες

  • Total Time: 35 mins
  • Yield: 6-8

Υλικά

  • 46 αγκινάρες μεγάλες
  • λίγο αλάτι

Για την Σάλτσα Ολλαντέζ:

  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλιές γλυκού μουστάρδα
  • 2 κουταλιές γλυκού χυμό λεμονιού
  • άσπρο πιπέρι
  • 300 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τις αγκινάρες, κόβετε τα κοτσάνια τους.
  2. Τις βάζετε σε νερό που βράζει, ρίχνετε αλάτι, και τις αφήνετε να βράσουν περίπου 30 λεπτά σε κλειστή κατσαρόλα. Μην χρησιμοποιήσετε δοχείο αλουμινίου, γιατί αλλάζει το χρώμα της αγκινάρας. Δοκιμάστε τις αγκινάρες τραβώντας μερικά φύλλα να δείτε αν έχουν βράσει. Αν δεν κόβονται αμέσως, θέλουν και άλλο βράσιμο.

Για την σάλτσα Ολαντέζ:

  1. Κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους αυγού μαζί με το ξίδι πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βεβαιωθείτε ότι το μπολ δεν αγγίζει το νερό αλλά θερμαίνεται από τους ατμούς.
  3. Καθώς το βούτυρο λιώνει, μεταφέρετέ το σε ένα μικρό μπολ ή δοσομετρητή με στενό στόμιο.
  4. Ενώ χτυπάτε τους κρόκους αυγού, ρίχνετε αργά το λιωμένο βούτυρο στους κρόκους, συνεχίζοντας να χτυπάτε με ένα σύρμα.
  5. Όταν η σάλτσα αρχίσει να παχαίνει, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα σκόνη (αν τη χρησιμοποιείτε). Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει σε μια κρεμώδη σάλτσα.
  6. Η σάλτσα ολαντέζ είναι τώρα έτοιμη. Βάλτε τη σε μπεν-μαρί και κρατήστε την ζεστή. Κόβετε ένα-ένα τα φύλλα της αγκινάρας και βουτάτε στη σάλτσα το κάτω μέρος τους.

Notes

Η σάλτσα Ολαντέζ διατηρείται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου για σύντομες περιόδους, και προτείνεται να καταναλωθεί την ίδια ημέρα που παρασκευάζεται, για να διατηρήσει την καλύτερη υφή και γεύση της.

  • Author: Aggela
  • Prep Time: 15-20 mins
  • Cook Time: 10-12 mins
  • Category: Μεζέδες
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Γαλλική

Keywords: Αγκινάρες, Ολαντέζ, σάλτσα,

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης