αρνάκι με αγκινάρες

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

αρνάκι με αγκινάρες

Υλικά

  • 1 κιλό αρνίσιο κρέας
  • 8 μεγάλες ή 10 μικρές αγκινάρες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 2 λεμόνια
  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε στη φωτιά την κατσαρόλα και ρίξτε το μισό βούτυρο. Όταν λιώσει, ρίξτε το κρέας, ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε κομμάτια και ψιλοκομμένο το ξερό κρεμμύδι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να καβουρντιστούν λίγο. Κόψτε σε χοντρά κομμάτια το άσπρο των φρέσκων κρεμμυδιών και ρίξτε τα
  2. στην κατσαρόλα με μια κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύετε, ώσπου να μαραθούν τα κρεμμυδάκια. Σκεπάστε το κρέας με φυσικό ζωμό ή με νερό και αφήστε το σε σιγανή φωτιά να πάρει μια δυο βράσεις. Αφού γίνει και αυτό, παραμερίστε το κρέας και στην άλλη άκρη τοποθετήστε τις αγκινάρες καθαρισμένες και σχισμένες στα δύο. Ρίξτε το ανάλογο αλατοπίπερο και νερό, ώσπου να σκεπα¬στεί σχεδόν το φαγητό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τη να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, σε άλλη κατσαρόλα βάλτε το άλλο μισό βούτυρο και, όταν λιώσει, προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι (2 κουταλιές σούπας). Ανακατέψτε με σύρμα, ώσπου να ζεσταθεί και να γίνει ένα σώμα με το βούτυρο. Μετά, πάρτε ζωμό από το φαγητό και ρίχνοντας το στο αλεύρι με το βούτυρο ανακατεύετε συνεχώς, για να μη σβολιάσει. Ανακατεύετε, ώσπου να βράσει και να γίνει κάπως πηχτή σάλτσα. Χτυπήστε με σύρμα τους δύο κρόκους αυγού μέσα σε πιάτο και προσθέστε μέσα λίγη λίγη και τη σάλτσα που ετοιμάσατε, καθώς και το χυμό λεμονιού. Αν θέλετε, προσθέστε και μια κουταλιές σούπας του γλυκού βούτυρο φρέσκο. Βγάζετε τις αγκινάρες με πηρούνι και τις βάζετε στη μια μεριά της πιατέλας και στην άλλη μεριά βάζετε το κρέας και τα άλλ πα υλικά σε σωρό χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα. Αφού αδειάσετε όλο το φαγητό, το περιχύνετε με τη σάλτσα που φτιάξατε.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply