Γλώσσα βοδινή με σάλτσα
Υλικά
- 1 γλώσσα βοδινή
- αρωματικά χόρτα (καρότο, σέλινο, μαϊντανό, πράσο)
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, μερικούς κόκκους πιπέρι, νερό
Για τη σάλτσα:
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 1 φλυτζάνι ζωμό στραγγισμένο από τη γλώσσα
- 2–3 κουταλιές σούπας κρασί ξινόμαυρο
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε τα γλυκάδια και το λάρυγγα από τη γλώσσα και την πλένετε σε πολλά νερά. Βάζετε στη χύτρα τόσο νερό, όσο να σκεπάσει τη γλώσσα. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτετε τη γλώσσα, τα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνετε τη χύτρα και βράζετε τη γλώσσα 40-50 λεπτά. Ανοίγετε τη χύτρα, αφήνετε τη γλώσσα να κρυώσει μέσα στο ζωμό πού έβρασε, την ξεφλουδίζετε και την κόβετε σε λεπτές φέτες.
Για τη σάλτσα: ζεσταίνετε σε μία μικρή κατσαρόλα το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και προσθέτετε σιγά-σιγά 1 φλυτζάνι από το ζωμό πού έβρασε ή γλώσσα, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε το κρασί και σερβίρετε τη γλώσσα μ’ αυτή τη σάλτσα.