Μήλα Καραμελωμένα
Υλικά
- 2 μέτρια μήλα
- 1 φλιτζάνια κοινό αλεύρι
- 1 φλιτζάνια νερό
- 2 κουταλάκια λάδι
- Λάδι για φριτέζα
- Καραμέλα:
- 2 κουταλάκια λάδι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνια νερό
- 2 κουταλιές σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε τα στα τέσσερα και αφαιρέστε τους σπόρους. Κόψτε κάθε κομμάτι στη μέση κατά το πλάτος, ώστε να έχετε 16 κομμάτια μήλο. Βάλτε το αλεύρι σ’ ένα μπολ. προσθέστε το λάδι και το νερό. λίγο λίγο, ανακατεύοντας. Ανακατέψτε ώσπου να γίνει χυλός ομοιόμορφος. Ρίξτε τα μήλα στο χυλό, αφήστε να στραγγίσουν ελαφρά και τηγανιστέ τα σε καυτή φριτέζα ώσπου να ροδίσουν. Στραγγίστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Καραμέλα:
- Ζεστάνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατέψτε ώσπου να βράσουν, Δυναμώστε τη φωτιά στο πολύ δυνατό και ανακατεύετε γρήγορα. Είναι προτιμότερο να ανακατεύετε με μεταλλική τρυπητή κουτάλα, παρά με ξύλινη. Έπειτα από περίπου 5 λεπτά δυνατού ανακατέματος, το μείγμα θα ασπρίσει και θα αφρίσει, σαν να έχει κρυσταλλοποιηθεί η ζάχαρη.
- Συνεχίστε να ανακατεύετε δυνατά και γρήγορα για άλλα 5 λεπτά και το μείγμα θα γίνει διαυγές. Συνεχίστε το ανακάτεμα για άλλα 2-3 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα η καραμέλα. Κατεβάστε την από τη φωτιά αμέσως, ρίξτε το σουσάμι και τα μήλα και ανακατέψτε ελαφρά. Αδειάστε τα αμέσως σε πιάτο που έχετε λαδώσει καλά με σησαμέλαιο. Έχετε έτοιμο ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια, Πιάστε ένα ένα τα μήλα και βουτήξτε τα στο νερό. Βάλτε άφθονο πάγο μέσα στο νερό, γιατί τα καυτά μήλα θα το ζεστάνουν γρήγορα.