Ντομάτες γεμιστές με μανιτάρια

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ντομάτες γεμιστές με μανιτάρια

Υλικά

  • 6 ντομάτες ώριμες και σφιχτές για γέμισμα
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια
  • 3 μικρά κρεμμύδια
  • μαϊντανός
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • 100 γραμμάρια ζαμπόν
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • 21 κουταλιές σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2 κουταλιές σούπας ξερή ψίχα ψωμιού
  • 1 ποτήρι ζωμός κρέατος ή από κύβο
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτα
  • 1 1/2 ποτήρι κρασιού κρασί αρετσίνωτο άσπρο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αδειάζουμε τις ντομάτες (όπως στα γεμιστά), τις αλείφουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε αλάτι και πιπέρι. Στύβουμε το λεμόνι και στο χυμό του ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια αφού κρατήσουμε 6 ολόκληρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και με δυο κουταλιές σούπας λάδι και λίγο βούτυρο τα τσιγαρίζουμε, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αφού τα στραγγίσουμε απ’ το λεμόνι, το σκόρδο ολόκληρο, αλάτι, πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί 2-3 λεπτά. Τα σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ λιωμένο σε νερό καθώς και το ζωμό και αφήνουμε στη φωτιά ώσπου να βράσουν τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τότε μέσα την ψίχα του ψωμιού τριμμένη, το τυρί τριμμένο,το ζαμπόν και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Βάζουμε τις ντομάτες σε ταψί, τις γεμίζουμε με το μίγμα αυτό και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Πάνω από το καπάκι κάθε μιας ντομάτας βάζουμε από ένα μανιτάρι και το πασπαλίζουμε με μαϊντανό και πάνω από το μαϊντανό ένα κομμάτι ντομάτα που βγάλαμε από μέσα, για να μην καεί το μανιτάρι. Ρίχνουμε εδώ κι εκεί το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι και ψήνουμε στους 180°C 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε τις ντομάτες αφού αφαιρέσουμε τη ντομάτα που βάλαμε επάνω και έχει λίγο «αρπάξει».
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης