Παστίτσιο
Υλικά
- 1/2 κιλό μακαρόνια Νο 5
- 600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 φλιτζάνια λάδι
- 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα
- 1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
- 2 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα:
- 7 1/2 φλιτζάνια γάλα
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 αυγά
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Σοτάρετε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτετε τον κιμά και τα ανακατεύετε. Ρίχνετε τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, ένα φλιτζάνια νερό και τα σιγοβράζετε, ώσπου να μείνει ο κιμάς με ελάχιστη σάλτσα. Βράζετε σε κατσαρόλα νερό, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζετε, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και τα σουρώνετε. Τα βάζετε σε μια λεκάνη, ρίχνετε μία κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο και ανακατεύετε.
- Βάζετε σε κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το γάλα, αλάτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα, ώσπου να δέσει η κρέμα. Αφού κρυώσει λίγο, προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε. Αλείφετε ένα ταψί Νο 30 με βούτυρο, πασπαλίζετε με λίγο τυρί τριμμένο, στρώνετε τα μισά μακαρόνια, πάλι τυρί, λίγη κρέμα, τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια, τυρί, την υπόλοιπη κρέμα και το υπόλοιπο τυρί. Ψήνετε το παστίτσιο στους 200 Βαθμούς για 50 λεπτά.
- Αφήνετε να κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.