Ψωμί με σουσάμι
Συμβουλή Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο μείγμα χωριάτικου ψωμιού (για 750 γραμμάρια ψωμιού). Φτιάξτε τη ζύμη σύμφωνο με τις οδηγίες και στο τέλος προσθέστε το σουσάμι. Συνεχίστε όπως στη συνταγή. Φούρνος Ηλεκτρικός: 180-200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 3-4 (προθερμασμένος) Χρόνος ετοιμασίας: περίπου 1 1/2 ώρα Χρόνος ψησίματος: περίπου 45 λεπτά Γίνεται και σε αρτομηχανή.
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές σούπας σουσάμι
Εκτέλεση
- Ψήστε το σουσάμι σε τηγάνι χωρίς λίπος. Κοσκινίστε σε λεκανάκι το αλεύρι και ανακατώστε με τη μαγιά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό, το αλάτι και το λάδι, Ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα ζύμης του μίξερ, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και με στην πιο υψηλή, ώσπου να γίνει η ζύμη λεία (περίπου 5 λεπτά). Ζυμώστε μέσα στο μείγμα το σουσάμι. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει, Ζυμώστε ξανά τη ζύμη για λίγο. Βάλτε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα 30×11εκ, και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να ανέβει, Χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης λοξά σε 4 σημεία. Χτυπήστε τους κρόκους με το νερό και αλείψτε την επιφάνεια, Αλείψτε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίστε με σουσάμι, Βάλτε τη φόρμα στη σχάρα του φούρνου.