Σπαγγέτο με Αχιβάδες
Υλικά
- 1 1/2 κιλό αχιβάδες
- 1 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι
- 1/4 φλιτζάνια λάδι
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 φιλέτα αντσούγια ψιλοκομμένα
- 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά τριμμένη
- 2 κουταλάκια φρέσκο θυμάρι
- 20 μέτριες ντομάτες ρόμα ψιλοκομμένες ή κονκασέ
- 400 γραμμάρια σπαγγέτι
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
- Πλύντε τις αχιβάδες με κρύο νερό, βάλτε τες σε μπολ, πασπαλίστε με το αλάτι, προσθέστε νερό όσο να τις σκεπάσει και αφήστε να σταθούν 1 1/2 ώρα. Πετάξτε το νερό, πλύντε και στραγγιστέ τις αχιβάδες. Ζεστάνετε 2 κουταλιές σούπας λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε τις αχιβάδες, σκεπαστέ καλά και βράστε τες σε δυνατή φωτιά για 8 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν όλες.
- Κρατήστε 10 αχιβάδες με το όστρακο, βγάλτε τα υπόλοιπα όστρακα και πετάξτε τα. Σουρώστε το ζωμό από το βράσιμο των αχιβάδων με σουρωτήρι. Βάλτε το ζωμό στην κατσαρόλα και βράστε τον ξεσκέπαστο μέχρι να μείνει
- φλιτζ Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε άλλη κατσαρόλα, ρίξτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις αντσούγιες, την πιπεριά και το θυμάρι και σωτάρετε ανακατώνοντας μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε τις ντομάτες και το ζωμό από τις αχιβάδες και βράστε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά).
- Προσθέστε τις αχιβάδες και ανακατώστε ώσπου να ζεσταθούν. Ρίξτε το ζυμαρικό σε βραστά νερό και βράστε το ξεσκέπαστο μέχρι να μαλακώσει όσο σας αρέσει, Στραγγίστε καλά.
- Περιχύστε με τη σάλτσα και πασπαλίστε με μαϊντανό.