Τρίγωνα με φρούτα
Γίνονται: 18 κομμάτια
Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- 1 φλιτζάνια ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
γλάσο:
- 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιές γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιές σούπας χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Σκεπάζετε 2 μεγάλα ταψιά με χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανακατεύετε σε μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και κάνετε μία γούβα στο κέντρο τους. Ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με λίγο χυμό λεμονιού, το βούτυρο και το αυγό και το αδειάζετε μέσα στη γούβα. Ανακατεύετε με πιρούνι, να υγρανθούν τα υλικά.
- Προσθέτετε τα δαμάσκηνα και ζυμώνετε με αλευρωμένα χέρια, ώσπου να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζετε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε τετράγωνο φύλλο (23 εκ. πλευρά και 2,5 εκ. πάχος).
- Χωρίζετε το φύλλο σε 9 κομμάτια και κόβετε το κάθε κομμάτι σε δύο τρίγωνα. Ακουμπάτε τα τρίγωνα στα ταψιά σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και ψήνετε, ώσπου να ροδίσουν, για 15-20 λεπτά. Βάζετε σχάρα επάνω σε χαρτί ψησίματος.
- Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, για να γίνουν απαλό γλάσο. Ακουμπάτε τα τρίγωνα στη σχάρα και, όσο ακόμα είναι ζεστά, τα περιχύνετε με το γλάσο. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κερασάκια, σταφίδες ή άλλο ξερό φρούτο.